Göm menyn

Linnea Björk Timm CC-BY-NC-SA

Utrustning


Nedan följer en kort presentation av den tekniska utrustning som finns tillgänglig i anslutning till IKT-studion. Vi håller handledda kurser av denna teknik, men det går även att boka in sig för enskild instruktion.


 

Eye tracking/Ögonrörelsekamera

Vi erbjuder två varianter av ögonrörelsekameror; en stationär som finns i D-huset (D4) och en portabel sådan. Den utrustning vi har kommer från SMI – SensoMotoric Instruments.

En ögonrörelsekamera registrerar hur personer tittar på olika typer av stimuli, som exempelvis: design av trycksaker, förpackningar, webbsidor, bilder, konstverk med mera. Det går också att studera hur en person läser en text.

Eye trackers (ögonrörelsekameror) används främst inom olika områden som psykologi, beteendevetenskap, marknadsföring, datavetenskap, design och pedagogik.

En mer utförlig presentation av våra ögonrörelsekameror hittar du under: Eye tracking

Ögonstyrd dator

 I studion (K6) finns en dator som du kan navigera med hjälp av ögonrörelser och blinkningar. Denna typ av dator används främst av personer med olika funktionshinder. Den går således att använda som studieobjekt, eller för att skapa förståelse för hur datorn kan användas som ett användbart verktyg inom exempelvis specialpedagogik.

Videokonferens/distansmöten

IKT-studion erbjuder två lösningar för videokonferenser och distansmöten:

  • Tandberg-utrustningen: För att kunna använda denna krävs att den du ska kontakta går att ringa upp via ett IP-nummer. Upp till fyra deltagare från olika platser kan kopplas samman per konferens. Utrustningen är mobil, vilket ger möjlighet att flytta den till önskad lokal.
  • Adobe Connect Pro: Detta används till bland annat föreläsningar, seminarier och möten. I studion använder vi den interaktiva skrivtavlan som projektor, på denna har vi fäst en webbkamera. Ljud löser vi genom konferensmikrofon, headset eller myggor. Som LiU-anställd kan du logga in på http://connect.sunet.se och skapa egna mötesrum. Vi rekommenderar att du läser informationsguiden gällande ACP från CUL, de erbjuder också kurser i programmet. IT gruppen på IEI har sammanställt en mycket matnyttig lathund, läs den här. Den finns också att finna på denna sida.

Interaktiva skrivtavlor

I IKT-studion finns två interaktiva skrivtavlor tillgängliga för bokning och handledning:

  • ActiveBoard – en interaktiv skrivtavla av nyare modell, som är höj- och sänkbar (K6). Den innehåller programvaran Active inspire.
  • SmartBoard – Något äldre än vår ActiveBoard (K4). Den innehåller programvaran NoteBook, som påminner en del om Powerpoint.

Principen för de båda tavlorna är densamma, bilden från en datorskärm (din egen eller någon av våra) projiceras på tavlans tryckkänsliga yta. Det du skriver på tavlan digitaliseras direkt och går att spara ner och distribuera. Det går också att använda sig av externa digitala resurser på webben, eftersom att det går att surfa med tavlorna.

Datorer och program

Vid arbetsstationerna i K6 kan du arbeta med exempelvis videoredigering eller presentationer för interaktiv skrivtavla. Vi har fem MacOSX- och två Windowsdatorer tillgängliga i K6 samt elva Windowsdatorer i K4.

Exempel på installerade program är videoredigeringsprogrammen iMovie samt Final Cut Express och ljudprogrammet Audacity. Det finns också en samling pedagogiska spel från Elevdata.

Ljudutrustning

Vi har enklare ljudutrustning för utlåning. Det består av två trådlösa myggor med sändare, mottagare, mixerbord och hörlurar. Vi har även mjukvara såsom Garageband och Audacity.

Videoinspelning och redigering

Vi har fyra digitala videokameror för utlåning, samt mjukvara för att redigera videoklipp. Vi använder iMovie eller Final Cut Express för videoredigering.

Responssystem/Mentometerknappar

Vi har ett responssystem av märket ActiVote, vilket innehåller 32 mentometerknappar som går att koppla till en och samma dator. Responsobjekten kan genom att svara på frågor som läraren förberett ge direkta svar och feedback.

Systemet går att låna till utvärderingar, kursmoment, seminarier och andra tillfällen där det kan vara intressant att ta in direktrespons från deltagarna.

Affärssystem

SANTE är ett projekt som drivs av Centrum för affärssystem vid Göteborgs Universitet och Linköpings universitet har varit medlemmar i SANTE-academy (Swedish Academic Network for Teaching Enterprise Systems) sedan hösten 2011.

Det är ett projekt som länkar samman universitet landet över, för att finansiera användning av affärssystemslösningar i undervisning och skapa en plattform för att dela utbildningsmaterial.

Vi kan från IKT-studions sida erbjuda vägledning gällande materialet som tillgängliggörs via SANTE, samt enklare laborationsmoment för kurser i affärsystem och business intelligence. Vi har också möjlighet att arbeta med affärssystem på en simulerad marknad. Med simulatorn ERPsim och affärssystemet SAP driver grupper om fyra studenter ett fiktivt företag med målet att maximera vinst.
En mer utförlig presentation om handledning och tekniska laborationer hittar du under: Affärssystem.

 

Låter något av detta intressant? Skicka en intresseanmälan via vår sida: Kontakt och bokning.

 

Kontakt

Du når oss i första hand på: iktstudion@liu.se

Linnea Björk Timm 013-28 27 42

Anna F Söderström 013-28 16 23

 

Vi finns Även här

Instagram

Blogg

Facebook

YouTube

 

Ur IKT-bloggen

KTH skapar fiktiv utbildningskatalog för 2027/2028 (Anna Söderström, Tue Nov 20 09:17:24 CET 2018)

KTH har i dagarna tagit fram en fiktiv utbildningskatalog, så som de tänker sig sina utbildningar 2027/2028. Ett intressant sätt att gestalta och skapa förståelse för hur en vision om en relativ närliggande framtid kan se ut. Det är tydligt att det är fokus på hållbarhet, livslångt lärande, digitalisering och att de rör sig på […]

Ett försvar för slow-kulturen på universitetet (Per-Anders Forstorp, Thu Nov 15 17:39:19 CET 2018)

Det här blogginlägget skulle egentligen ha varit färdigt förra veckan. Men nu blev det inte så. Precis som mycket annat i den akademiska världen (och många delar av yrkeslivet i stort) lever de flesta av oss med sådana ouppfyllda krav och ’måsten’, och saker som ’borde’ ha blivit gjorda, såsom missade deadlines, förseningar när det […]


Sidansvarig: anna.soderstrom@liu.se
Senast uppdaterad: Mon Apr 03 10:58:29 CEST 2017